לצערנו, המצב בו תחום ההייטק נחשב עודנו לתחום גברי – נכון על פי המספרים. כמובן שישנם נשים רבות בהייטק, חלקן בתפקידי מפתח או בתפקידים בכירים מאוד אבל עדיין, השליטה הגברית נמשכת. משום מה, נראה שהתפקיד מושך יותר גברים. כל זאת יש לומר, שלא בצדק. נשים הן לא פחות חכמות ונבונות מהגברים, אולי יותר. הן בעלות מחשבה ויכולת ניתוח ולוגיקה גבוהות בהרבה, סדר וארגון, יצירתיות ועוד תכונות נדרשות.
יש הטוענים שהסיבה למיעוט נשים היא הדרישות הקשות הניצבות בהתחלה. שנים רבות של לימוד. קושי גדול יותר לעשות הסבה ממקצוע נוכחי ועוד. יתכן שהסיבות נכונות אבל הן גם יכולות להשתנות. כיום קיימים קורסי הכשרה ממוקדים למגוון רחב מאוד של תחומים ותעסוקות בהייטק. לימודי תכנות, עיצוב ובנית אתרים, למידת שפות ועוד. העובדה שהן קצרים, ממוקדים ופרקטיים ושחלקם נערכים גם בשעות הערב או באונליין, תאפשרנה ליותר ויותר נשים להיכנס לעולם ההייטק ולשנות את המגמה. אחד מן התחומים שבהם הכי קל לעשות את זה הוא בתפקיד בודקת תוכנה.
שער הכניסה.
תפקיד בודקת תוכנה נחשב לשער הכניסה לעולם ההייטק, גם בשל היותו פשוט יחסית ללמידה ולצד זאת הוא גם נחשב כפתח להשתלבות נהדרת בהמשך, משום שהוא מכיל ידע נרחב וחיבור עם ממשקים רבים במערכת שהיא עולם ההייטק, שלאט לאט עם צבירת הניסיון, פיתוח הקשרים והעמקת הידע, יכולים להיפתח עולמות נוספים משמעותיים, בפני העובדת.
מה בעצם עושה בודקת תוכנה? כאשר אנחנו רוכשים תוכנה, אנחנו רוצים שהיא תעבוד היטב. שלא תיתקע, שלא תקרוס, שלא יהיו בה תקלות ושחווית השימוש בה תהיה מעולה. לא רק אנחנו רוצים בכך אלא גם מי שמפתח את התוכנה. תוכנה שלא יוצאת בצורה מושלמת מתחת לחברה המפיצה, מותירה עליה שם רע ועוד לא דיברנו על הנזק הכספי. לכן, תפקיד בודקת תוכנה הוא להיות אחראית על מציאתם טרם השיווק החוצה של באגים ותקלות שונות ולדווח חזרה למפתחים על מנת שאלו יתקנו אותם.
הלוך חזור
מפתחים הם אנשים מיומנים אבל עדיין הם אנשים. ולמרות ההשתדלות הרבה, באגים היו ויהיו. המטרה היא לאתר אותם מבעוד מועד, לתקן ואז שוב בודקי התוכנה עורכים סדרת בדיקות ומוודאים כי התקלה אכן תוקנה. זו כמובן הפשטה מה של התהליך. בפועל עבודתה של בודקת תוכנה מלאת אתגרים ומשימות ואין יום דומה לשני. העבודה חייבת להיות מאורגנת, מסודרת ושמה לב לפרטים אך אם זו יצירתית מאוד, כדי לחשוב ולמצוא את כל התרחישים השונים.
בעבר, בדיקת תוכנה הייתה נעשית רק באמצעים ידניים, משמע בדיקות איטיות שנכתבו באופן ספציפי וממוקד מאוד. הן כמובן היו איטיות יחסית. כיום שולט יותר תפקיד בודק אוטומציה. הבודק משתמש בתוכנות אותן הוא כותב כדי לערוך בדיקות אוטומטיות מהירות, יעילות וחקרניות יותר, שגם מעניקות היקפים גדולים יותר של בדיקה. לצורך כך, על בודקת התוכנה לדעת מגוון רחב של שפות, קודים, טכנולוגיות מתקדמות וכד', כדי לדעת תחומים רבים ולבצע את העבודה המקצועית ביותר. אז אומנם בוגרי קורס מגיעים עם ידע מועט יחסית אבל במהלך עבודתם הם נחשפים לממשקים וטכנולוגיות רבות וגם מבחינתם, ראוי להתעדכן כל העת לא רק בתוכנה שלפניהם אלא בחומר חיצוני נוסף.
עבודת בודקת תוכנה
על בודקת תוכנה להיות בקיאה בכמה תחומים משום שעבודתה מקיפה מאוד. עליה להבין את מהות המוצר ואת הדרישות של המפתחים ממנו. לאחר נכן, עליה לכתוב ולתכנת את התוכניות שירוצו ויבדקו את המוצר. עליה גם להגדיר לתוכנה את תסריטי הבדיקות, מה לבדוק ומה לא? היכן להעמיק? מה לחפש בדיוק? לאחר קבלת התוצאות עליה להכין דו"ח ולהציג אותו בפני המהנדסים, המפתחים, האנליסטים, מנהלי הפרויקטים, מנהלי המוצר, מעצבים ועוד. אגב, משימה זו דורשת לא מעט יחסי אנוש טובים. אף אחד לא אוהב לקבל ביקורת על מוצר שהוא חשב שהוא הכי טוב. גם לא מהנדסים ומתכנתים. ועדיין, קיימת חשיבות רבה במתן הערות אלו. לכן על בודקת תוכנה להיות מסוגלת להנגיש ולהעביר את ממציאה בצורה יסודית ואמינה אך גם רגישה.
לאחר זמן מה, התוכנה עוברת תיקון על ידי המפתחים ואז שוב מתחיל התהליך מחדש, שכן הבדיקות החדשות יבדקו האם התקלות אכן נפתרו והאם לא צצו חדשות. כל זאת כאמור, נערך בצורה דינמית מאוד. לעיתים יהיו כמה פרויקטים שונים מונחים לפתחנו. צריך לא מעט ידע וכישורים כדי לצלוח את המשימות בהצלחה. אבל אתגרים גם מביאים עניין וכאמור, גם הרבה ידע, שיכול להיות מתורגם בהמשך להתקדמות למקומות אחרים בארגון.
היכן ללמוד בודקת תוכנה
ענף ההייטק בישראל צמא מאוד לבודקי תוכנה איכותיים ומנוסים. בוגרים איכותיים של קורסי הכשרה של QA מאוד מבוקשים. אבל זה בתנאי שהם איכותיים. לא בעלי ניסיון אלא איכותיים. משום שהמגייסים מנסים לבחון את הפוטנציאל. לכן, אם ברצונך להשתלב בתור בודק תוכנה בהייטק, מעבר לכישורים בסיסיים כמו אנגלית טובה, זיקה לעולם המחשבים, יכולות אנליטיות וכושר ריכוז וארגון, כדאי ללמוד קורס QA במכללה או מוסדות לימוד המציעים קורס מקצועי ואיכותי, שכולל גם הרבה התנסות מעשית. בסופו של דבר, אין תחליף להתנסות בפועל. כדאי גם לבדוק שלמוסד הלימוד קשר עם התעשייה, שהוא פועל להשמה שלהם בעבודות או שבמקביל הוא מכין את בוגריו למבחני הקבלה וראיונות העבודה.
קורסי QA מאפשרים לבוגרים להשתלב בהייטק וליהנות מתנאים מתגמלים בעבודה. עובדת מתחילה תרוויח כ-10,00 ₪ בחודש בשנתה הראשונה. סכום נאה ביחס לנשים בנות גילה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי את לא חייבת להישאר בודקת תוכנה כל החיים. לא מעט אנשים ונשים החלו כבודקי תוכנה, אבל התקדמו לתפקידים מעניינים ומאתגרים ובכירים יותר בהמשך.