QA, ראשי תיבות של Quality Assurance, כלומר הבטחת איכות. QA הוא מקצוע פופולרי ומבוקש מאוד בעולם ההייטק. כיום, על מנת לעבוד ב-QA יש צורך ללמוד לימודים מתאימים, כאשר קיימים קורסים מקצועיים רבים בתחום. מה זה QA ומה זה כולל? על כך במאמר הבא.
QA מה זה?
QA, או בשמו השני בדיקות תוכנה, הוא אחד המקצועות המבוקשים והפופולריים ביותר בעולם ההייטק. בודק תוכנה QA הוא תפקיד בו מקבלים את העבודה של המתכנתים השונים ומריצים בדיקות איכות מוגדרות מראש. על ידי הרצת בדיקות איכות אלה ניתן לוודא שהתוכנה של המתכנתים עובדת כהלכה, ללא ליקויים, ללא באגים, ללא התרסקויות וכדומה. מאחר שקיימות חברות הייטק רבות שמתבססות על תוכנות מדובר בתפקיד חשוב מאוד בעל ביקוש רב מאוד.
על מנת להיות בודק תוכנה QA יש ללמוד מקצוע מתאים. ניתן לבחור בין לימודים אקדמאיים לבין לימודי תעודה. במסגרת הלימודים האקדמאיים תוכלו לבחור בין תואר במדעי המחשב לבין תואר בהנדסת תוכנה. בלימודי תעודה תוכלו לבחור בקורס בודק תוכנה QA מקצועי. בקורס בודק תוכנה QA מקצועי תוכלו ללמוד זמן קצר של מספר חודשים ולרכוש את הידע הנדרש על בדיקת תוכנה באופן פרקטי. כך תוכלו לצאת מוכנים לעולם זה ולהשיג עבודה בתחום.
בעבר, כאשר תהליכי הפיתוח בארגונים אלה היו בחיתולים, התפקיד של בודק תוכנה QA טרם הוסדר ולכן הוא היה מתבצע על ידי חובבי תכנות. לרוב התפקיד בארגון שפיתח את התוכנה הוטל על מהנדסי התוכנה, הנדסאים או סטודנטים במסלולי מתאימים.
כיום, תחום ההייטק והמחשבים עבר שינויים רבים. בין השינויים הללו נכלל גם הפיכתו של מקצוע בודק תוכנה לתחום מאורגן עם נהלים מסודרים ואמצעים שונים, בהם גם תהליכי אוטומציה עם בדיקות תוכנה. בנוסף, בעקבות השינויים הרבים פותחו גם טכניקות מתקדמות במיוחד ועתירות טכנולוגיה איתן ניתן לבצע בדיקות שונות ואיכותיות. מאחר שיש להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות המקצוע מצריך ידע ורקע מתאים הכולל קורס מקצועי של בודק תוכנה.
מה כולל התפקיד?
כפי שהבנו במסגרת התפקיד של בודק תוכנה QA יש להריץ בדיקות איכות מוגדרות מראש לתוכנות חדשות. כלומר באופן כללי, התפקיד של בודק תוכנה הוא לבדוק את איכות ותקינות התוכנה. לשם כך בודק התוכנה מריץ מגוון בדיקות שונות. מדובר בבדיקות קפדניות ויסודיות בהן ייבדקו כל שלבי התוכנה. במידה שלא התגלו תקלות כלל, בודק התוכנה יעניק אישור והארגון יוכל להתחיל את השימוש בה. יש שלושה שימושים אפשריים- לשווק את התוכנה לקהל הלקוחות, לאפשר להתחיל לעבוד עם התוכנה החדשה בארגון או להעלות אותה לאוויר לצורך הפצה.
במסגרת התפקיד של בודק תוכנה QA האחריות היא בעיקר על איתור וגילוי באגים בתוכנות שפותחו. על בודקי תוכנה לדווח על התקלות לצוות הפיתוח או לגורם בכיר בארגון. בדרך כלל התפקיד כולל גם ווידוא שהתקלה סודרה ושהתוכנה כעת תקינה בכל התרחישים האפשריים.
ביצוע התפקיד
על מנת לבצע את העבודה המקצועית בודקי התוכנה מתעדכנים בכל שלבי הפיתוח של הפרויקט, קוראים עדכונים, דואגים למשאבים הנחוצים על מנת לבצע את הבדיקות הנדרשות. לאחר מכן בודקי התוכנה ינסחו תסריט מקיף הכולל מגוון נושאים כמו-
- אפיון מטרת הבדיקות והגדרת יעדים
- החלטה על טכניקות ושיטות הבדיקה
- קביעת רמת הבדיקה הנדרשת
- אפיון סיכונים
- כתיבת מסמכים על ביצוע הבדיקות והתקלות שהתגלו
- הפצת הדוחות לגורמים המעורבים
- ביצוע בדיקות חוזרות
- מעקב אחר תיקון באגים בתוכנה
ועוד.
אז הגענו לשאלה המרכזית- מה המשכורות של QA. קשה לענות על השאלה הזו באופן חד משמעי מאחר שתלויה בגורמים שונים כאשר המרכזי שלהם הוא הניסיון של בודק התוכנה.
בודק תוכנה מתחיל שרק יצא מלימודים יקבל שכר שנע בין 6,000 לבין 7,000 שקלים בחודש. ככל שהניסיון יעלה כך גם השכר יעלה בהתאם. בודקי תוכנה מטפסים במהירות למשכורות גבוהות. ככל שהידע הטכני יתעצם, ככל שהיכולות יחדדו וככל שתגיעו לתפקידי ניהול חשובים תגיעו למשכורות גבוהות של 20,000 שקלים בחודש ואף יותר. בנוסף, בודקי תוכנה מקבלים כרטיסי כניסה לחברות הייטק גדולות במיוחד ולכן מלבד שכר מצוין בודק תוכנה יוכל להנות מתנאים מצוינים, מקומות עבודה מעוצבים ונוחים ואפשרות להתברג בתפקידי מפתח בחברה.
איך מתקבלים לקורס?
כפי שציינו, בעבר התפקיד של בודק תוכנה QA לא היה מוגדר והיה מתבצע על ידי חובבי תכנות. מהסיבה הזו כל אדם עם רקע בתכנות היה יכול להגיש קורות חיים ולקבל משרה כבודק תוכנה QA. אך כיום, עם הסדרת המקצוע הדרישות ותנאי הקבלה לתפקיד הפכו לגבוהים יותר ובדרך כלל הארגונים וחברות ההייטק השונות לוקחים רק בוגרי קורסים מקצועיים.
בודק תוכנה הוא תפקיד מבוקש מאוד בענף ההייטק. כל הזמן מחפשים אחר בודקי תוכנה איכותיים ומנוסים ומהסיבה הזאת הבוגרים של קורס בודק תוכנה QA נחטפים כבר בסיום הקורס. לכן, אם אתם מעוניינים להיות בודקי תוכנה ולהשתלב בתעשיית הייטק בישראל עליכם ללמוד קורס בודק תוכנה מקצועי.
למי זה מתאים?
אז אתם מעוניינים ללמוד קורס בודק תוכנה אך האם זה מתאים לכם? על מנת להיות בודקי תוכנה יש צורך במספר תכונות בולטות. התפקיד של בודק תוכנה מתאים לאנשים אחראים ומסודרים שיודעים לתקתק עבודה ולעשות אותה על הצד הטוב ביותר. מדובר בתפקיד שצריך אנשים עם יכולות אנליטיות, הגדלת ראש והסתכלות על הפרטים הקטנים. אם אתם מוצאים את עצמכם בין השורות הללו אתם בהחלט יכולים להתאים לתחום בדיקות תוכנה.
שימו לב- אם קשה לכם לשבת מול מסך לאורך זמן, אם אתם מבולגנים ואם קשה לכם להתרכז בפרטים הקטנים מדובר בתפקיד שלא יתאים לכם ועדיף לכם לחפש לימודים לתפקיד אחר.
איפה כדאי ללמוד?
אז אתם רוצים ללמוד קורס בודק תוכנה אך אינכם יודעים איפה כדאי ללמוד. הבחירה במוסד הלימודים צריכה להיעשות בהתאם למספר שיקולים שונים.
- מקום מגורים- אחד השיקולים הראשונים הוא מקום המגורים. מומלץ לבחור במוסד לימודים שקרוב למקום המגורים שלכם. קיימים מוסדות לימודים רבים בכל הארץ, מהצפון ועד הדרום. לכן, חשוב לבחור מקום שיהיה לכם קל להגיע ממנו ואליו הביתה ושלא תבזבזו זמן רב בדרכים, במקום להשקיע בלימוד למבחן לדוגמא.
- שעות הלימוד- שיקול חשוב נוסף הוא מה שעות הלימוד. אם אתם מתכננים לשלב את הלימודים עם עבודה חשוב לבחור בשעות לימוד שיתאימו לכם. לדוגמא, אם אתם עובדים בבוקר בחרו במקום לימודים שניתן ללמוד בו בערב. אם אתם מבררים על מוסד שמציע לימודי בוקר בלבד תהיה לכם בעיה לשלב את הלימודים ולכן יש לקחת זאת בחשבון.
- תנאי הקבלה- עוד שיקול חשוב שיש לקחת בחשבון בבחירת מוסד הלימודים הוא תנאי הקבלה למוסד. כפי שציינו קיימים מוסדות לימוד רבים ובחלק מהם יכולים להיות תנאי קבלה גבוהים במיוחד. אם אתם לא מתאימים לאחד בגלל תנאי הקבלה בו תוכלו לברר על מוסד לימודים אחר אליו תוכלו להתאים. כמובן שתמיד ניתן לעשות מאמצים ולהתקבל למוסד היוקרתי ביותר, אך קחו בחשבון שקורס בודק תוכנה בדרך כלל זהה ברוב מוסדות הלימוד ואם תהיו טובים במה שתעשו אתם תקבלו עבודה בלי קשר ליוקרתיות של המוסד בו למדתם.
QA הוא תחום שראה הרבה שינויים בשנים האחרונות. עם ריבוי התוכנות, מורכבות הבדיקות והקושי להגיע לבדיקה בכל היבט, דרושים בימינו אנשי מקצוע בתחום ה-QA ביותר מקומות עבודה מתמיד, לרבות בתחומי ההייטק השונים. הנה כמה דגשים שחשוב לדעת בנושא.
QA הוא תחום המקיף מגוון רחב של פעילויות ופעולות שונות, החל מבדיקות תוכנה ותיקון באגים ועד ליצירת מדריכים למשתמש ועיצוב אתרים. QA קיים כבר זמן רב ונמצא בשימוש מאז שנות ה-40, אבל בתקופה ההיא הוא שימש בתעשיית הייצור, שם הוא נודע גם בשם "בקרת איכות". וכיום, כיצד התחום התפתח עד כדי שילובו בהייטק? המשיכו לקרוא.
קצת מידע כללי על תחום ה-QA
באופן כללי, אבטחת איכות היא תהליך של הערכת איכות המוצר, השירות או התהליך כדי לזהות פגמים, שגיאות או בעיות לפני שהם מתרחשים. וזה בעצם מה שעושים בודקי QA, הם מבצעים פעילויות של איתור באגים במוצרים שונים, לרבות מוצרים טכנולוגיים בתחום ההייטק. בתוך כך, QA הוא חלק חשוב באסטרטגיה העסקית של כל חברה, כך שאפשרויות התעסוקה הן נרחבות ורבות בתעשיות שונות.
בשנים האחרונות תחום ה-QA צומח גם בגלל הפוטנציאל שלו לתהליכי אוטומציה אשר מאוד מבוקשים בבתי עסקים רבים בעידן הדיגיטלי. בדיקות בעזרת כלים של QA יכולים לעזור באוטומציה של משימות, בעוד כי המטרה תמיד תהיה אבטחת איכות, קרי בדיקת מוצר, שירות או תהליך כדי לקבוע אם הם עומדים בדרישות או בתקנות השונות.
כיצד תחום ה-QA עדיין כה מבוקש?
QA זהו תחום שראה הרבה שינויים בשנים האחרונות, כאשר השימוש בתוכנה רק הולך וגובר. מורכבות הבדיקות והקושי להגיע לבדיקה בכל היבט, הם אלמנטים אשר דרושים אנשי מקצוע בתחום ה-QA ביותר מקומות מאי פעם.
בתוך כך, QA היא עבודה שקיימת כבר עשרות שנים והיא עדיין מבוקשת מאוד, מכיוון שהתחום הזה התפתח יחד עם התפתחות הטכנולוגיה הכללית בעולם בכל רבדיה ותחומיה. ועם הטכנולוגיות של השנים האחרונות, כמו בינה מלאכותית ולמידת מכונה, הופך להיות חשוב יותר מאי פעם שבכל צוות יהיה קיים גם מקצוען QA מוסמך.
על מה אחראיים בודקי QA?
במילים פשוטות, בודקי QA אחראים לבדוק שכל הדרישות מתקיימות ושאיכות המוצר או השירות עונה על צרכי הלקוח. הם גם אחראים לאתר פגמים במוצר ולוודא שהם תוקנו לפני השחרור ללקוחות, מה שאומר שהם אחראיים על איתור באגים במוצרים ושירותים שונים.
בהתאם לסוג התעשייה בה הבודקים עובדים, בודקי QA צריכים לעיתים להבין מהם הצרכים של הלקוח וכיצד ניתן לענות על הצרכים הללו באמצעות בדיקות. הם גם צריכים להבין כיצד הם יכולים לספק משוב על מוצרים ושירותים, כדי לשפר אותם עבור לקוחות עתידיים, חברות או ארגונים גדולים.
סוגי הבדיקות שמבצעים בודקי QA
QA הוא תחום רחב הכולל תפקידים רבים ושונים. לדוגמה, בודקים יכולים לבצע בדיקה ידנית ולברר אם תוכנה עומדת בדרישות ובפונקציות מסוימות. כמו כן, בודקי QA יכולים גם לעשות בדיקות חקרניות על ידי חיפוש חולשות ובאגים בתוכנה.
זאת ועוד, צוות ה-QA עשוי גם לבצע בדיקות רגרסיה (בדיקות נסיגה) כדי להבטיח ששינויים שנעשו בקוד לא יכניסו באגים או שגיאות חדשות למערכת של חברה או מוצר, שירות וכולי. עם זאת, QA הוא לא רק תהליך של מציאת באגים. זהו תהליך אשר כולל גם בדיקה שהמוצר עובד כמתוכנן ולפי מפרטים טכניים שונים.
ההבדלים בין בדיקות ידניות לבדיקות אוטומטיות
בדיקה ידנית היא סוג הבדיקות הנפוץ ביותר שעושים בוחני QA. בדיקות אלו נעשות באופן ידני על ידי בודק אנושי ובעזרת ביצוע בדיקות והשוואת התוצאות לתוצאות הצפויות. לחילופין, בדיקה אוטומטית היא סוג של בדיקות המסתמכות על כלי אוטומציה של תוכנה כדי להפוך את תהליך הבדיקה לאוטומטי.
בתוך כך, ישנם שלושה סוגים עיקריים של בדיקות אוטומטיות שבהן בודקי QA יכולים להשתמש: קופסה שחורה, קופסה לבנה וקופסה אפורה. לא נפרט על טכניקות הבדיקה האלו, מכיוון שאלו תהליכים מורכבים שיישמעו גם לכם וגם לנו כמו סינית. אבל עם זאת, כדאי לציין כי קורס QA מלמד את עקרונות אלו כבר בתחילת הקורס בד"כ.
באילו מקומות עבודה בודקי QA יכולים להשתלב?
כאמור, לבודקי QA יש את הכישורים לבחון איכות תוכנה וחומרה, מוצרים טכנולוגיים, שירותים שונים ועוד. ככאלה, בודקי QA הופכים חשובים יותר ויותר בכוח העבודה המודרני של ימינו. עם הכישורים שלהם, הם יכולים לעזור לחברות לשפר את איכות המוצר שלהן ולספק שירות לקוחות טוב יותר. מעבר לכך, בדיקות QA הופכות גם לחלק חשוב מתהליך הפיתוח עצמו בעולם ההייטק, כאשר למומחי QA יש השפעה משמעותית על האופן שבו ניתן ליצור תוכנה על מנת שתהיה יעילה ואפקטיבית יותר.
בודקי QA הם מומחי אבטחת איכות שיש להם את הכישורים להעריך את איכות המוצר או השירות על ידי בדיקתם, בחינתם, מדידתו והערכתו. לעתים קרובות הם מועסקים על ידי חברות המייצרות מוצרי תוכנה וחומרה, אבל ניתן למצוא בודקי QA במגוון ענפים שונים ותעשיות. לידיעתכם הכללית, הביקוש לבודקי QA צפוי לגדול במהלך העשור הבא, ככל שהתוכנה הופכת מורכבת יותר וחברות מאמצות מתודולוגיות פיתוח מורכבות יותר.
כמה עולה קורס QA?
אם אתם שואלים כמה עולה קורס QA, כדאי לדעת כי מחיר קורס QA נקבע לפי כמה פרמטרים שונים. למשל, האם תצטרכו קורס קצר או מקיף יותר? מחיר קורס QA קצר יכול לנוע בין 7,000 ₪ לכ- 10,000 ₪, כאשר מדובר לרוב בקורסים הנמשכים כמה שבועות (4-8 שב').
אם תרצו להירשם לקורס QA מקיף, העלות של קורס כזה יכולה לנוע בין 10,000 ₪ ל-25,000 ₪ ומעלה. המחיר יהיה תלוי במוסד הלימודי ובתכנים המועברים בקורס, יהיה תלוי בסוג המרצים, בניסיון המקצועי שלהם ועוד פרמטרים שונים.
האם קורס QA יוביל אותי להשתלב בהייטק?
למרות שמוסדות לימודים רבים מבטיחים שילוב מהיר בעולם ההייטק בעזרת קורס QA קצר, קורס קצר של QA לא בהכרח יוביל אתכם להשתלב בעולם ההייטק. ליתר דיוק, לא תוכלו להשתלב במשרות בכירות ע"י סיום קורס מהסוג הזה.
אם אתם באמת רוצים להשתלב בעולם ההייטק בתחום ה-QA, אתם תצטרכו להירשם לקורס ארוך אשר נמשך כ-5-8 חודשים במסגרת אינטנסיבית של לימודי יום. אם תעדיפו לימודי ערב, ייתכן שהקורס יימשך כ-10 – 15 חודשים. לאחר סיום קורס מקיף, יהיה לכם קל יותר לנסות להתברג במשרות נחשבות בתחום.
הגענו לשאלה הכי פיקנטית ומעניינת, כמה מרוויחים בודקי QA? השכר הממוצע לתפקיד זה הוא כ-10,500 ₪. אם תצליחו להתקדם בתחום ולהשתלב בתפקידים בכירים יותר, כמו למשל מנהלי צוות QA, תוכלו להרוויח משכורות שנעות בין 15,000 ₪ ל-17,000 ₪ ואף יותר, תלוי במקום העבודה.
בסך הכול הכללי, מדובר בתחום מבוקש, אבל קחו בחשבון שהבדיקות הידניות הן סיזיפיות ומצריכות אנשי מקצוע חריפים ונחושים לעבוד קשה. אם התחום הזה מעניין אתכם ואתם מתכוננים לקראת שילוב בעולם ההייטק, הוא בהחלט אופציה טובה. גם אם לא תעבדו בתחום במשך כל הקריירה שלכם, זה מקום טוב להתחיל בו.