אבטחת סייבר היא הפרקטיקה של הגנה על רשתות תקשורת, מחשבים, תוכניות ונתונים ממוחשבים מפני נזק או גישה לא מורשית. המונח הגנת סייבר יכול להתייחס גם לתחום אבטחת המחשבים, המכסה הן היבטים הגנתיים והן היבטים התקפיים של אבטחת טכנולוגיית המידע.
אפשר לומר כי התקפות סייבר הן כעת אירוע יומיומי, וראינו אותן מכוונות לכל דבר מבתי חולים, חברות ותאגידים גדולים ועד משרדים ממשלתיים. לכן חשוב לקחת את אבטחת הסייבר ברצינות ולוודא שלכל עסק, חברה וארגון מקצועי יש את ההגנה הטובה ביותר שאפשר מבחינת אבטחת מידע ברשת.
מהו סייבר?
סייבר הינו קיצור של המילה Cybernetics העוסקת בחקר של תהליכי תקשורת מקוונת. המונח סייבר מתייחס לרוב לכל רשת מחשבים, או לכל מערכת המשתמשת ברשת מחשבים כגון האינטרנט. מונח זה יכול להתייחס גם למכשירים דיגיטליים או אפילו לאובייקטים פיזיים כמו מכוניות בהם קיים חיבור לרשתות תקשורת מקוונות.
באופן כללי ניתן לומר כי סייבר מתייחס לכל פעילות המשתמשת במחשב או באינטרנט. פעילויות סייבר יכולות להיות פשוטות ושגרתיות כמו שימוש בדוא"ל או גלישה באינטרנט, והן יכולות להיות מסובכות ואף בלתי חוקיות כמו פריצה למחשב של אדם אחר. לכן נדרשת אבטחת סייבר המשמשת להגנה על רשתות תקשורת ומחשבים מפני פשעי סייבר. אבטחה כזו כוללת התקנת תוכנת אנטי-וירוס, שימוש בסיסמאות מאובטחות וכן גם מיישמי הגנת סייבר.
מה החשיבות באבטחת מידע?
יישום אבטחת מידע היא דאגה מרכזית עבור ארגונים רבים המחזיקים במידע, נכסים, רעיונות ומשאבים רבים אחרים יקרי ערך. בכל פעילות עסקית חשוב להבין על איזה מידע צריך להגן וכיצד ניתן להגן עליו, וכדי שזה יתבצע יש ליישם מערכות הגנה ייעודיות לכך המנוהלות ומתופעלות באמצעות מיישמי הגנת סייבר.
הדבר הראשון שכל ארגון וחברה עסקית צריכים לעשות הוא לזהות את הנכסים שזקוקים להגנת סייבר. נכסים מוגדרים כל דבר שיש לו ערך, כולל קניין רוחני, סודות חברה, נתוני לקוחות ומידע פיננסי. לאחר זיהוי הנכסים, עליהם לזהות איומי סייבר שעלולים לגרום נזק כדי להגן על הנכסים מפני איומים אלה. השלב הבא הוא לפתח אסטרטגיה להפחתת סיכונים הקשורים לאיומים אלה, שזו מתבצעת באמצעות חברות אבטחת מידע המועסקות על ידי אותן חברות וארגונים.
הגנת סייבר ואבטחת מידע – מה ההבדלים בין שני התחומים?
למרות שקיימת נטייה להתייחס לתחום הסייבר ואבטחת מידע כנושא עיסוק אחד מרכזי, יש לקחת בחשבון כי מדובר על שני תחומים זהים אך שונים אחד מהשני. תחום הגנת הסייבר קשור להגנה על כל מה שמתרחש במרחב הסייבר כמו מידע ונתונים שנמצאים בשרתים ומערכות ממוחשבות, ואילו אבטחת מידע עוסקת בהגנה על מידע ונתונים בצורה רחבה יותר – ולא בהכרח רק מה שמתרחש במרחב הסייבר/אינטרנט, כמו תיקיות במחשב, שולחנות עבודה וכו'.
הכשרה כמיישמי סייבר ואבטחת מידע – מה הלימודים כוללים?
לימודי סייבר הינו תחום לימוד מקיף ורחב העוסק בנושאים תיאורטיים ומעשיים בנושא אבטחת סייבר. לימודים כאלו עשויים לכלול מגוון רב של נושאים ותהליכים הקשורים באבטחת מידע כמו אבטחת סייבר, הגנה מפני פשעי סייבר, זיהוי פלילי דיגיטלי, לוחמת מידע דיגיטלי ועוד. המטרה המרכזית של לימודי הסייבר היא לספק לתלמידים הבנה כיצד להגן על מחשבים ורשתות תקשורת מפני פריצה או גניבה, זאת באמצעות שימוש באמצעי האבטחה המתאימים ביותר.
לימודי אבטחת מידע הוא תחום לימוד העוסק בהגנה על מידע ממוחשב מפני גישה, שימוש, חשיפה, שיבוש, שינוי או השמדה בלתי מורשית. תחום אבטחת המידע כולל הגנה על מחשבים ורשתות תקשורת מפני נזק או גישה בלתי מורשית, שניתן להשיג בשיטות שונות. אלה כוללים הטמעת חומות אש, תוכנות אנטי-וירוס וטכניקות הצפנה. ישנם גם חוקים ותקנות שונים המסדירים את אופן האחסון והגישה לנתונים על ידי עסקים, חברות, ארגונים וכו'.
מה כולל קורס מיישם הגנת סייבר?
קורס מיישם הגנת סייבר מעניק לתלמידים את הידע והכלים לדעת כיצד להתגונן מפני התקפות סייבר, וכיצד להגן על מידע ונתונים שנמצאים במרחב הווירטואלי. הקורס מכסה נושאים מעמיקים כמו יסודות אבטחת סייבר, הגנה מפני תוכנות זדוניות ופגיעויות אבטחה. נוסף למתכונת לימודים עיונית, התלמידים גם יתרגלו לימודים מעשיים כך שיוכלו להשתמש בכלים וטכניקות שונות בצורה מוחשית כדי לבצע הגנות סייבר איכותיות ומקצועיות.
הקורס מיועד לאנשים חדשים בתחום הגנת הסייבר, אך הוא מספק גם ריענון לאנשי מקצוע מנוסים בתחום הגנת סייבר. תלמידי הקורס ילמדו על הסוגים השונים של התקפות סייבר, כיצד הן פועלות ואיך למנוע מהן לקרות. בנוסף, הם גם ילמדו על שיטות וכלים המשמשים בהגנת סייבר, כגון חומות אש, תוכנות אנטי וירוס ומערכות זיהוי פריצות.
היכן אפשר ללמוד קורסי סייבר ולמי הם מתאימים?
עולם ההייטק הולך ומתפתח במרוצת השנים, כך שנוספים עוד ועוד תחומים ונושאים הקשורים לטכנולוגיה ודיגיטל. כאשר תחומים אלו מתפתחים יותר, כך עשויות להיווצר יותר סכנות וירטואליות שיכולות לפגוע במידע, נתונים ומשאבים חשובים אחרים שנמצאים על מחשבים ורשתות תקשורת מקוונות. לכן קיים ביקוש הולך וגובר למיישמים מומחים בהגנות סייבר ואבטחת מידע.
כדי להיכנס לתחום ולעסוק בו באופן מקצועי, ניתן למצוא מגוון של קורסי הייטק מקצועיים המעניקים את הידע המקיף והמתאים לכל הכשרה ותפקיד. קורסים כאלו נלמדים לרוב במכללות בתחום ההייטק הנמצאות בפריסה ארצית, עם אפשרות ללימודי הייטק בצורה מקוונת כמו גם קורסי סייבר אונליין.
לימודי סייבר, כמו קורס מיישם הגנת סייבר, אינם דורשים ניסיון קודם בתחום אך מחייבים ידע והבנה של השפה האנגלית. קיימת אפשרות להיכנס לתחום ההייטק באמצעות קורס סייבר בסיסי המעניק את היסודות המרכזיים של התחום, ובהמשך להתקדם ללימודי סייבר מקצועיים ומקיפים יותר.