ניהול רשתות הוא תחום פופולרי ומבוקש מאוד. בכל חברת הייטק או ארגון גדול יהיה צורך במנהל רשתות. על מנת להיות מנהל רשתות יש צורך בלימודי ניהול רשתות. לימודי ניהול רשתות מועברים במגוון מוסדות לימוד שונים. על לימודי ניהול רשתות ומה הם כוללים נרחיב במאמר הבא.
לימודי ניהול רשתות- מה זה אומר?
בשנים האחרונות תחום ניהול הרשתות הפך למבוקש מאוד. הסיבה לכך היא ההתקדמות הטכנולוגית המהירה והעולם הדיגיטלי שנכנס לכל פרט בחיינו. תחום ניהול הרשתות מהווה דלת כניסה למי שרוצה להשתלב בעולם ההייטק ולהנות ממשכורות מעולות ותנאים טובים.
לימודי ניהול רשתות הם לימודים שעוסקים בתחום של רשתות מחשבים, תקשורת ואינטרנט. לימודי ניהול רשתות הם מגוונים וכוללים מגוון רחב של קורסים שונים. קיימים מגוון מסלולי לימוד בבתי ספר שונים ובמכללות שונים הנוגעים בתחום זה. יש לקחת בחשבון שההסמכות והידע שניתן לרכוש מלימודי ניהול רשתות משתנים בין קורס לקורס. ברוב מוסדות הלימוד לימודי ניהול רשתות יכלול מסלולי הסמכה לתפקיד של מנהל רשתות ארגוניות מטעם חברת מייקרוסופט וניהול רשת ענן.
כלומר, לימודי ניהול רשתות פונים לקהל מגוון מאוד. לימודי ניהול רשתות לא מצריכים רקע מקדים בתחום או ידע מסוים. פעמים רבות הנדסאי תוכנה או טכנאים בוחרים להרחיב את ההסמכה שלהם ופונים ללימודים אלה.
לימודי ניהול רשתות- מה לומדים?
כפי שציינו, לימודי ניהול רשתות הם מגוונים מאוד וכוללים מגוון תחומים שונים. במסגרת לימודי ניהול רשתות הסטודנטים יקבלו בסיס מקצועי רחב על כל התחום של רשתות תקשורת, אינטרנט, מחשוב, מערכות הפעלה, אבטחת מידע ועוד. בין נושאי הלימוד ניתן למצוא תחומים רבים שקשורים לעבודה עם רשתות תקשורת ארגוניות כמו- תיקון בעיות תקשורת של שרתים משותפים, גיבוי ושחזור קבצים, פתיחת הרשאות לגורמים שונים בארגון, אבטחה של הרשת הארגונית מפני פריצות חיצוניות (וירוסים מהאינטרנט/מייל) ופנימיות (חיבור של התקנים לא מורשים).
במהלך לימודי ניהול רשתות הסטודנטים ייחשפו לתכנים מגוונים בהם-
- ניהול רשתות MCSA
- ניהול רשתות MCSE
- ניהול רשתות CISCO
- ניהול רשתות תקשורת
- ניהול רשתות של מייקרוסופט
ועוד מגוון תכנים מאתגרים ומרתקים הקשורים לתחום.
יש לקחת בחשבון שבוגרי הקורס יקבלו הכשרה לתפקיד של מנהלי מערכות מידע, מנהלי רשת, אנליסטים של ביצועים ברשת, טכנאים ברשת, מומחי תמיכה טכנית ועוד ועוד.
לימודי ניהול רשתות- תנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי ניהול רשתות הם לא חד משמעיים ומשתנים בין מוסד למוסד, בין קורס לקורס ואף מעת לעת. עם זאת, בדרך כלל תנאי הקבלה לתחום זה הם לא גבוהים. על המועמדים להיות מעל גיל 21 ובעלי ידע בסיסי באנגלית. ברוב המקרים תהיה עדיפות לבעלי זיקה טכנית ולמועמדים שמכירים וחיים את העולם הטכנולוגי ואת האינטרנט.
איפה כדאי ללמוד?
אחת השאלות הנפוצות בנוגע ללימודי ניהול רשתות היא איפה כדאי ללמוד. מדובר בשאלה חשובה מאחר שבחירת מוסד הלימודים עלולה להשפיע על הלימודים. למעשה קיימים מוסדות לימוד רבים המציעים תוכניות לימוד שונות בתחום ניהול הרשתות. הבחירה במוסד הלימודים צריכה להיעשות בהתאם למספר שיקולים שונים.
- מקום מגורים- אחד השיקולים הראשונים הוא מקום המגורים. מומלץ לבחור במוסד לימודים שקרוב למקום המגורים שלכם. קיימים מוסדות לימודים רבים בכל הארץ, מהצפון ועד הדרום. לכן, חשוב לבחור מקום שיהיה לכם קל להגיע ממנו ואליו הביתה ושלא תבזבזו זמן רב בדרכים, במקום להשקיע בלימוד למבחן לדוגמא.
- שעות הלימוד- שיקול חשוב נוסף הוא מה שעות הלימוד. אם אתם מתכננים לשלב את הלימודים עם עבודה חשוב לבחור בשעות לימוד שיתאימו לכם. לדוגמא, אם אתם עובדים בבוקר בחרו במקום לימודים שניתן ללמוד בו בערב. אם אתם מבררים על מוסד שמציע לימודי בוקר בלבד תהיה לכם בעיה לשלב את הלימודים ולכן יש לקחת זאת בחשבון.
- תנאי הקבלה- עוד שיקול חשוב שיש לקחת בחשבון בבחירת מוסד הלימודים הוא תנאי הקבלה למוסד. כפי שציינו קיימים מוסדות לימוד רבים ובחלק מהם יכולים להיות תנאי קבלה גבוהים במיוחד. אם אתם לא מתאימים לאחד בגלל תנאי הקבלה בו תוכלו לברר על מוסד לימודים אחר אליו תוכלו להתאים. כמובן שתמיד ניתן לעשות מאמצים ולהתקבל למוסד היוקרתי ביותר, אך קחו בחשבון שלימודי ניהול רשתות בדרך כלל זהים ברוב מוסדות הלימוד ואם תהיו טובים במה שתעשו אתם תקבלו עבודה בלי קשר ליוקרתיות של המוסד בו למדתם.
אפשרויות עבודה
בוגרי לימודי ניהול רשתות שסיימו בהצלחה את הלימודים ועמדו בתנאים לקבלת התעודה, יוכלו להשתלב במגוון רחב של תפקידים בחברות הייטק שונות, בתעשייה, בחברות אינטרנט ודיגיטל או בבתי ספר ומוסדות לימוד. התפקידים יהיו במסגרת אנשי מחשבים ותחזוקה שוטפת של הרשתות במוסד. כמו כן, בוגרי הקורס יכולים להשתלב בעבודה בתפקיד מנהלי IT שכל ארגון גדול וטכנולוגי זקוק לאנשי מקצוע בתחום זה.
שימו לב, בוגרי לימודי ניהול רשתות שמעוניינים להרחיב את תחום ההסמכה שלהם יוכלו לגשת ללימודי המשך. האפשרויות ללימודי המשך בתחום המחשבים הן מגוונות ובהן- ניהול אבטחת מידע, טכנאי PC ועוד. בנוסף, תמיד ניתן להמשיך ללימודי תואר ראשון בהנדסת תוכנה.
מה השכר?
קשה לענות באופן חד משמעי מה השכר של מנהל רשתות מאחר שמשתנה בהתאם לניסיון ולתפקיד עצמו. מנהל רשתות בתחילת דרכו שסיים כעת לימודי ניהול רשתות ירוויח בדרך כלל בין 7,000 שקלים לבין 10,000 שקלים בחודש. חשוב לציין שבמקרים רבים ניתן למצוא תפקידים עם שכר התחלתי גבוה יותר. ככל שהניסיון בתחום יעלה כך גם השכר. לאחר כמה שנים של עבודה בתחום ועם צבירה של ותק וניסיון, מנהלי רשתות יכולים לקדם את עצמם ולהשתלב בתפקידי ניהול. תפקידים אלה יעלו את השכר לסכומים שינועו בין 15,000 שקלים ל-20,000 שקלים בחודש ואף יותר.
קראו עוד: למה כדאי לעשות תואר במדעי המחשב?
מה כולל התפקיד?
התפקיד של מנהל רשתות הוא מגוון. במסגרת התפקיד, מנהל רשתות אחראי על רשתות המחשבים בארגון ועל המרכיבים השונים שלהן. מנהל רשתות אחראי על מגוון אלמנטים, בהם- תוכנות תקשורת, כרטיסי רשת, מערכת הפעלה, מודמים, מותגים, הקצאת הרשאות, הגדרת מדפסות, הגדרת מערכות, טיפול במשתמשים, לקוחות או ספקים שמחוברים למערכת, התקנת ציוד המחשוב ותחזוקה שלו, ביצוע פעולות מעקב וניטור, טיפול בתקלות תקשורת, סינון תכנים במערכת בהתאם לנהלי הארגון ועוד.
אחד החלקים החשובים ביותר במסגרת עבודתם של מנהלי רשתות הוא אבטחת מידע. כאשר מתבססים על רשתות תקשורת, חשוב לדעת להגן עליהן מפני פריצות וחדירות. הפריצות עלולות לגרום לארגון נזקים חמורים ובלתי הפיכים ולכן, מנהלי רשתות צריכים לדעת כיצד להגן על המערכת.
ביום יום מנהלי רשתות אחראים על מגוון נושאים שונים. מדובר בתפקיד מרכזי ומהותי בחברות ההייטק ובארגונים הגדולים שמתבססים על רשת מחשוב. התפקיד כולל לא מעט משימות.
סדר העבודה ונפח העבודה של מנהלי רשתות יכול להשתנות בהתאם לגודל של מקום העבודה בו עובד. הפעילויות השוטפות של מנהלי רשתות כוללות הקצאה של כתובות רשת למשתמשים שונים, ניהול הרשאות ואמצעי אבטחת מידע, איחוד דומיינים, הטמעת מערכות, שדרוג תוכנות, פתיחת חשבונות משתמשים וסגירתם, מעקב על תקלות שונות בשרתים ועוד.