עולם ההייטק המתפתח במהירות ובעקבותיו הדרישה העצומה והדחופה להכשרת עובדים שיהוו את הכוח האנושי המניע את התעשייה, הביאו לכך שמוסדות לימוד רבים מציעים כיום תארים, קורסים, לימודי תעודה והכשרות בתחום ההייטק. זה לא רק אוניברסיטאות שפעם היו הבלעדיות בתחום אלא מוסדות רבים אחרים המאפשרים הכשרות ממוקדות וקצרות מועד, המאפשרות להתמקד בתחום דעת אחד, להכשיר את המועמד לכניסה לשוק ולייצר התחלה של עשיה.
מגוון הקורסים וההכשרות הרחב הביאו לכך שכבר אין צורך לחשב ממוצעי בגרויות, ללמוד ולעבור בציונים מסוימים פסיכומטרי, לחכות במתח לוועדות שונות ובטח ובטח לא לשלם סכומים גבוהים לאורך שנים רבות. לימודי הייטק תנאי קבלה נהיו גמישים ונוחים יותר. כרוחב היריעה ומספר הקורסים כך גם תנאי הקבלה. קשה עד בלתי אפשרי לתת תשובה אחת על מהות וזהות תנאי הקבלה משום שלכל קורס או תוכנית ולכל מוסד לימוד תנאי קבלה שונים. אך ניתן לומר כי תנאי הקבלה אומנם נוחים יותר וככאלה, הם מאפשרים כמעט לכולם להתחיל בדרך לקריירה מבטיחה בתחום הכי חם.
יכולות וכישורים
כאמור, הלימודים באוניברסיטאות השונות לתואר במדעי המחשב או בתחומים דומים לא רק אורכים שנים רבות אלא מחייבים תנאי קבלה נוקשים, כחלק מהפרסטיז'ה של מוסדות לימוד אקדמיים. לעומתם, מוסדות לימוד אחרים כגון מכללות, בתי ספר ומכוני הכשרה, מנגישים את הלימודים לכל. גם כאן יש תנאי קבלה אבל הם פחות נוקשים. הם מחפשים לא ציונים אלא יכולות וכישורים. הקריטריונים אותם מחפשים הם רצון ללמוד ולהתפתח בתחום, רקע קודם, אם יש, יכולות גבוהות בתחום החשיבה והאנליטיקה וכישורים טכנולוגיים, אותם ניתן לפתח.
הכוונה היא לזהות דרך תנאי הקבלה את הפוטנציאל של האדם. וגם אם כרגע אין לנו הישגים או ציונים ביד, זו לא סיבה להציב בפניו חסמים. שווה לתת לו את הצ'אנס בתקווה שיצליח. לתת לו את הידע, כדי שיוכל להכניס רגל בדלת ומשם להתקדם. אין זה אומר כמובן שאין שום תנאי סף ועבור לימודי הייטק תנאי קבלה כולם יכולים לבוא. אלא שהסינון לא נועד כדי ליצור אליטה אלא כדי לנסות וליצור כיתת לימוד שתוכל להצליח כיחידה אחת אבל גם כבודדים.
מגוון רחב
לימודי הייטק תנאי קבלה כוללים לימודים בכמה מסגרות. המסגרות המוכרות ויש לומר בכנות – המבוקשות ביותר ובעלות ההכרה הגבוהה ביותר, הן כמובן לימודי תואר ראשון או שני באחת האוניברסיטאות או המכללות האקדמיות. תנאי הסך יכללו לרוב שילובים של ממוצע הבגרות 0בדגש על המקצועות הריאליים כגון מתמטיקה, פיזיקה, מחשבים וכד'), ציון הפסיכומטרי וכמובן מספר מקומות הלימוד האפשרי בתואר. פה גם טמון הבעיה בשיטה האוניברסיטאית. יש צורך בציונים מאוד גבוהים בתיכון ב-4 או 5 יח' מתמטיקה. אבל כולנו הינו תיכוניסטים ולכולנו היו בראש עוד דברים חוץ מלימודים ויכול להיות שישי לנו מוח טכנולוגי ויכולות על אבל לא השקענו בלימודי התיכון. באוניברסיטאות – זה ימנע מאיתנו ללמוד מקצוע שאנחנו כל כך טובים בו.
הכשרה מקצועית וקורסים לתעודה
לכן נפתחו מסלולים להכשרה בחתום ההייטק שאינם דורשים "מספרים" מהעבר. לימודי הייטק תנאי קבלה בהם פחות נוקשים וגמישים ובוחנים את ההווה ואת הפוטנציאל. בדרך כלל אלו מסלולי הכשרה שאינם מקיפים מאוד ובסיומם אין תואר שלם ומלא (וגם לא לומדים בהם דברים שאינם נצרכים, העיקר למלאת 4 שנים) אלא הם מסלולים לרכישת מיומנויות פרקטיות ספציפיות וממוקדות. למשל לימוד שפה ספציפי או לימוד תכנות, בדיקת תוכנה, בניית אתרים, סייבר וכד'. המטרה של לימודי התעודה היא להכשיר לעבודה למקצוע. להכשיר פרקטית ולא ללמוד תיאוריה. אלו קורסים שאורכים זמן קצר, מכמה חודשים בודדים ועד כשנה, ובסיומם יוצא הסטודנט עם תעודה.
התעודה מאפשרת לתלמיד עבודה במקצועות נדרשים שצמאים לעובדים מוכשרים, גם אם אין להם ניסיון קודם בתעשייה. הכוונה של החברות היא לנסות ולקלוט בוגרים אלו (גם אם בתפקידים מתחילים ועם שכר צנוע יותר) ולהכשיר ולטפח אותם תוך כדי תנועה.
לימודי הייטק תנאי קבלה
כל זה לא אומר שענף ההייטק רוצה כל אחד ולכן עדיין קיימים עבור לימודי הייטק תנאי קבלה. כאמור, ניסיון קודם הוא לא תנאי קבלה (אם כי יכול לעזור, בייחוד סביב ההתנסות בחשיבה לוגית המאפיינת תכנות למשל). כן הגופים השונים ירצו לראות לרוב כי המועמד ללימודים סיים 12 שנות לימוד וברוב המקרים גם הוציא תעודת בגרות. לרוב, אין צורך דווקא במקצועות ריאליים. אבל גם אם כן, חלק מן מוסדות הלימוד מציעים מצידם קורסים או מכינות להשלמה עוד לפני פתיחת הלימודים.
רוב מוסדות הלימוד ובתי הספר הייעודיים המציעים קורסים, יבקשו לראות את הפוטנציאל אצל המועמד וביחוד לבדוק האם יש לו חיבור או אוריינטציה לעולם המחשוב. כמובן שהוא יצטרך להציג גם ידע בישומי מחשב, ברמה סבירה וכן גם באנגלית. השיעורים אומנם בעברית אבל השפה הטכנית של עולם זה היא באנגלית (אין צורך בניהול שיחה שוטפת, היות ורוב המילים הם מומחים קבועים).
גם במקרה זה חלק מן המוסדות מאפשרים הכנה מראש. למשל מכינות או מספר מפגשים בהם לומדים את הבסיסי של הבסיס מתוך מטרה לשקף לתלמיד את רמתו ובעיקר כדי שיוכל לבחון בעצמו האם הוא מתחבר למקצוע, ללוגיקה, לאופי ואופן הלימוד וכד'. אם ימצא חן בעיניו – ימשיך. אם לא- יחפש את דרכו בשדות אחרים.
חלק מן המוסדות גם יבקשו לערוך ראיון אישי או מבחני התאמה פשוטים (לעיתים עם משימה התחלתית), שנועדה בעיקר לבחון את רמתו הלוגית של התלמיד.
קורסים למתחילים
למי שאין ניסיו או רוצה להתחיל את דרכו בעולם מסיר זה, מוצעים הקורסים למתחילים. אלו קורסי מבוא, בלי צורך בידע קודם, שמטרתם לאפשר את התחלת התהליך, באמצעות מיומנויות בסיסיות או שפה התחלתית, בכדי ליצור מישהו שמעוניין בתחום ויש לו בסיס להמשך ריצה קדימה. אם הזמן, יבחן התלמיד לאן לבו נמשך ויוכל להעמיק, תוך כדי עבודה בתחום או לפתוח בפניו אפיקים חדשים.
קראו עוד: איך למצוא עבודה מבטיחה בהייטק